Als je in België bent voor een kort verblijf (maximum 3 maanden), wil dat niet noodzakelijk zeggen dat je hier bent als toerist. Je kan bijvoorbeeld ook in kort verblijf in België zijn als artiest, topsporter of journalist.

Toerist

Werken als werknemer

Tijdens een toeristisch verblijf kan je niet werken.

Je kan in bepaalde gevallen wel tijdens een toeristisch verblijf een arbeidskaart B aanvragen en krijgen. Als je een arbeidskaart B hebt verkregen, kan je een statuutswijziging naar arbeidsmigrant vragen en beginnen met werken.

Werken als zelfstandige

Tijdens een toeristisch verblijf kan je niet werken als zelfstandige. Je kan geen beroepskaart krijgen.

Artiest

Werken als werknemer

Als je als artiest voor maximum 3 maanden naar België komt om hier op te treden, ben je vrijgesteld van arbeidskaart. Deze vrijstelling van arbeidskaart geldt enkel voor artiesten 'met internationale faam'. Wat er juist verstaan moet worden onder internationale faam is niet duidelijk.

Ook je begeleider die aanwezig moet zijn voor je optreden is vrijgesteld van arbeidskaart.

Bijvoorbeeld muzikanten die op onze jaarlijkse festivals komen optreden, zijn hierdoor vrijgesteld van arbeidskaart.

Als je langer dan 3 maanden wil blijven om op te treden, moet je wel een arbeidskaart aanvragen. Je bent dan arbeidsmigrant.

Werken als zelfstandige

Als je als zelfstandige artiest voor maximum 3 maanden naar België komt om op te treden, ben jij vrijgesteld van beroepskaart. Voor deze vrijstelling geldt de voorwaarde van internationale faam niet.

Ook je (zelfstandige) begeleider is vrijgesteld van beroepskaart voor maximum 3 maanden.

Als je langer dan 3 maanden wil blijven om op te treden, moet je wel een beroepskaart aanvragen. Je bent dan arbeidsmigrant.

Beroepssporter

Werken als werknemer

Als beroepssporter ben je de eerste 3 maanden vrijgesteld van arbeidskaart om bijvoorbeeld aan wedstrijden te komen deelnemen in België. Je moet wel worden tewerkgesteld door een buitenlandse werkgever. Ook bijvoorbeeld buitenlandse scheidsrechters, begeleiders en officiële vertegenwoordigers zijn voor maximum 3 maanden vrijgesteld.

Als je langer dan 3 maanden wil blijven, moet je een arbeidskaart aanvragen. Je bent dan arbeidsmigrant.

Werken als zelfstandige

Als zelfstandige beroepssporter ben je de eerste 3 maanden vrijgesteld van beroepskaart. Ook je buitenlandse zelfstandige begeleider is de eerste 3 maanden vrijgesteld van beroepskaart.

Voor langer dan 3 maanden moet je een beroepskaart aanvragen. Je bent dan arbeidsmigrant.

Journalist

Werken als werknemer

Als journalist ben je de eerste 3 maanden vrijgesteld van arbeidskaart als je in België bent voor een opdracht voor je buitenlandse werkgever en je je hoofdverblijfplaats in het buitenland hebt.

Als je je hoofdverblijfplaats in België hebt maar je bent verbonden aan een buitenlandse werkgever, en je vervult permanente journalistieke opdrachten voor je buitenlandse werkgever, dan ben je ook voor langer dan 3 maanden vrijgesteld van arbeidskaart.

Als je als journalist voor een Belgische werkgever wil werken, moet je wel een arbeidskaart aanvragen. Je bent dan arbeidsmigrant.

Werken als zelfstandige

Als zelfstandige journalist ben je de eerste 3 maanden in België vrijgesteld van beroepskaart.

Handelsvertegenwoordiger

Werken als werknemer

Als handelsvertegenwoordiger met hoofdverblijfplaats in het buitenland, ben je de eerste 3 maanden vrijgesteld van arbeidskaart. Deze vrijstelling maakt het mogelijk voor buitenlandse handelsvertegenwoordigers om hun Belgische handelspartners te bezoeken en vergaderingen bij te wonen, zonder de administratieve procedure voor een arbeidskaart te moeten doorlopen.

Als je langer dan 3 maanden wilt blijven, ben je een arbeidsmigrant en moet je een arbeidskaart aanvragen.

Werken als zelfstandige

Als zelfstandige met hoofdverblijfplaats in het buitenland ben je de eerste 3 maanden vrijgesteld van beroepskaart om in België zakenreizen te ondernemen.

Als je langer dan 3 maanden wilt blijven, ben je arbeidsmigrant en moet je een beroepskaart aanvragen.

Nog andere mogelijkheden?

Er zijn nog enkele andere, minder belangrijke, categorieën van werknemers die tijdens een kort verblijf van maximum 3 maanden vrijgesteld zijn van arbeidskaart:

  • rijdend en varend personeel
  • dienstboden van toeristen
  • personen die voor een buitenlandse onderneming in België goederen in ontvangst komen nemen die door de Belgische nijverheid gemaakt zijn
  • werknemers die een opleiding van maximum 3 maanden komen volgen in de Belgische zetel van de multinationale groep waartoe hun onderneming behoort

 

Extra informatie